KPI
KPI (Key Performans Indicators) bir başka deyişle temel performans göstergeleri ya da kritik başarı faktörleri, süreçlerin başarısını ölçmek için belirlenen hedeflerdir. Üretim sürecinde bu başarı 1.kalite ürün üretimi iken, satın alma sürecinde bu başarı iade edilen ürün oranı olabilir. Hedeflerle yönetim konusu için bu yazıma göz atabilirsiniz.
KPI’lar, amaçlanan bir sonuca doğru ilerlemenin kritik (anahtar) ölçülebilir göstergeleridir. KPI’lar stratejik ve operasyonel iyileştirme için bir odak noktası sağlar, karar verme için analitik bir temel oluşturur ve dikkatin en önemli şeylere odaklanmasına yardımcı olur. KPI’ları kullanarak yönetim, hedeflerin (istenen performans düzeyi) belirlenmesini ve bu hedeflere yönelik ilerlemenin izlenmesini içerir.
KPI, sadece süreçler için belirlenmiş parametreler gibi görünse de aslında işin liderleri ve insan kaynaklarını ilgilendiren boyutları da var. Süreçlerin verimli çalışmasını sağlamak için süreçlerde görev alan kişilerle ilgili de yapılması gereken çalışmalar vardır. Çoğu zaman bu nokta atlanır, hatta çoğu zaman süreç çalışanları süreç hedeflerini bilmezler. Bir denetim olur, denetçi bir soru sorar, karşısında boş gözlerle ne cevap vereceğini bilmeyen insanların şaşkınlığı aslında denetçiye şunu anlatır: “Burada hedefler bilinmiyor, hedeflerin yayılımı sağlanmamış, sistem kağıt üzerinde uygulanıyor ama sahada yeterince iyi uygulanmıyor olabilir, dikkatli ol!” Bu uyarıdan yola çıkarak şirketteki yayılımı incelemek istersiniz. Herkese ezberletilmiş bazı cümleler mi var yoksa gerçekten tüm çalışanlara yayılmış bir sistem mi var?
Konumuz KPI, şimdi bu konudan yola çıkarak aslında ne, nasıl olmalı anlatalım. KPI kelimesinin açılımı ile ilgili güzel bir görsel var, belki sizler de denk gelmişsinizdir. Bu görselin anlatmak istediği şey aslında konunun sadece hedeflerin belirlenmesi değil, çalışanların da bu sürece dahil edilmesi, onların bilgilendirilmesi, onlarda istek uyandırılması ve onlara ilham verilmesi olduğu. Gerçekten de çok doğru, şimdi detaylara bakalım.
Keep People Informed
İnsanlara bilgi verin. Bu aynı zamanda onlara verdiğiniz değerin de bir göstergesidir. Çalışanlarınız şirkette ve kendi süreçlerinde neler olup bittiğini bildiklerinde kendilerini daha güvende hissederler. Hiç kimse karanlıkta yürümekten veya körü körüne lideri takip etmekten hoşlanmaz. İnsanlar nereye gittiklerini ve ne yapmaları gerektiğini bildiklerinde daha iyi bir iş çıkarma eğiliminde olurlar.
İş arkadaşlarınız bilgi sahibi olduğunda, sizinle birlikte çalışma ve işleri gerçekleştirme olasılıkları daha yüksektir. Liderler net bir rota çizmeli, eylemlere yön veren açıklamalar yapmalıdır.
Keep People Inspired
Liderlerin liderlik ettikleri kişilere ilham vermeleri gerekir. Bir kişi dürüstlükle ve başkalarına saygı duyarak liderlik ettiğinde, yaptığı şey etrafındakilerin de aynı şekilde tepki vermesini istemektir. Elinizdeki görevlere tam bir bağlılık göstererek ve etrafınızdakilere bu düşünce netliğini sağlayarak, onlara daha iyi bireyler olmaları için ilham vereceksiniz.
Keep People Involved
İnsanları çalışmalara dahil edin. Hiç kimse geride bırakılmaktan hoşlanmaz. Çevrenizdekileri sürece dahil etmek, bağlılık kazanmanın bir yoludur. İster beyin fırtınası ister karar alma süreci olsun, çalışanlar sürece dahil olduklarında daha yüksek bir başarı hissine sahip olma eğilimindedirler, çünkü bunu gerçekleştirmek için kendilerini istekli hissedeceklerdir. Ne de olsa bu onların da fikriydi.
Keep People Interested
İnsanların ilgisini canlı tutun. Etrafınızdakilerin yaratıcı olmalarına, fikir üretmelerine ve karar alma kültürü geliştirmelerine izin verin. Çalışanlar kendilerine serbestlik tanındığını gördüklerinde, ilgi ve bağlılıklarını sürdüreceklerdir.
Özetle, şirketlerde hedefleri sadece kağıt üzerinde belirleyip bunun tüm şirkete yayılımını sağlamak için gerekli liderliği yapmamak, kaynakları oluşturmamak bazı şirketlerde görülen üst yönetim kaynaklı eksikliklerden biridir.
Toksik bir kurum kültürü, iyi yönetim becerilerine sahip olmayan yöneticiler, anı kurtarmak için üretilen çözümler, yönetimle çalışanlar arasındaki iletişim eksikleri, sürekli ertelenen projeler, listelerde bekleyen ve asla tamamlanmayan işler, çalışanlar arasındaki ayrımcılık, yan hakların olmaması gibi buz dağının görünmeyen kısmında kocaman bir enkaz yatıyorsa elbette ki hedeflerden, motivasyondan söz etmek anlamsız olacaktır. Ancak unutmamak gerekir ki şirketlerin kurum kültürünü iyileştirme, güzel uygulamalar geliştirme konusunda adımlar atmalarının meyveleri oldukça hızlı toplanacak ve hem bireysel hem de kurumsal olarak verimliliği artıracaktır. Bu ortamı oluşturacak olan ise üst yönetimdir. Üst yönetimin öncülüğünde diğer liderler de bu yoldan gittiğinde kurumsal iyileşme tam anlamıyla gerçekleşmiş olacaktır.
Değer verildiğiniz, bilgilendirildiğiniz, size ilham verilen, yeteneklerinizi değerlendiren yöneticilerle çalışmanız dileğiyle.
Konuyla ilgili yabancı kaynaklara buradan ulaşabilirsiniz.
Sevgilerimle,
Lean Teacher