Lean Teacher

Sürdürülebilir Verimlilik

6 Sigma

6 Sigma, iş süreçlerini iyileştirmek için kullanılan ve operasyonel mükemmelliğe ulaşmaya yardımcı olan teknikleri içeren bir metodolojidir. 6 Sigma, kusurları ve hataları belirlemek ve azaltmak, varyasyonu en aza indirmek ve kalite ve verimliliği artırmak için istatistik, finansal analiz ve proje yönetimi gibi farklı araçları kullanır.

6 Sigma, 1986 yılında Motorola’da Bill Smith tarafından üretim kalitesini artırmak amacıyla kullanılmıştır. Motorola 1990’ların başında bunu bir ticari marka olarak tescil ettirmiş, Honeywell ve General ELectric (GE) gibi şirketler de bunu benimsemiştir. GE’nin CEO’su Jack Welch 1995 yılında 6 Sigma’yı şirket stratejisinin merkezi haline getirmiştir.  1990’ların sonunda Fortune 500 şirketlerinin yaklaşık üçte ikisi 6 Sigma girişimlerini başlatmış durumdaydı.

6 Sigma hem israfı hem de hataları azaltmak için genellikle yalın üretim ilkeleriyle entegre edilir ve bu durumda Yalın 6 Sigma olarak adlandırılır.

Neden 6 sigma?

Sigma (σ) istatistikte standart sapma anlamına gelir ve ortalamadan sapmayı ifade eder. Sigma değeri, bir dağılımın yayılımı ile ilgili fikir verir. Sigma değeri ne kadar küçükse veriler de ortalamaya o kadar yakındır. Sigma değeri büyüdükçe veriler de ortalamadan uzaklaşır. Bununla ilgili detaylara normal dağılım yazımızda değineceğiz.

Standart sapmayı herhangi bir süreçle ilgili verileri yorumlamak için kullanabiliriz. Süreçteki verilerle elde edeceğimiz sigma değeri bize sürecin performansı ile ilgili bilgi verir.  Sigma değeri ne kadar yüksekse, süreciniz o kadar iyi performans gösterir yani sigma değeriniz arttıkça kusur oranınız azalır.

6 Sigma seviyesinde çalışmak 1 milyon üründe 3.4 adet kusur olduğu anlamına gelir. Yani 1 milyon uçak ürettiniz ve kusur oranınız sadece 3.4! Ayda 10 milyon adet ürün ürettiğiniz bir işletmede 6 sigma seviyesinde çalıştığınızı hayal edin, mükemmel değil mi?

6 Sigma felsefesi ve ana ilkeleri

6 Sigma, tüm iş süreçlerinin ölçülebileceği ve optimize edilebileceği fikrine dayanmaktadır. 6 Sigma sadece sanayide değil, aynı zamanda hizmet, lojistik, sağlık sektörlerinde aslında her sektörde uygulanabilir. Önemli olan hatayı tanımlamak, bu hataya ilişkin verileri toplamak ve verilerin türüne göre hangi metot ile analiz yapılacağına karar verebilmektir.

Bir 6 Sigma projesi yaparken aşağıdaki ilkeleri asla unutmamak gerekir:

  • “Varyasyon düşmandır” öyleyse kusurları ortadan kaldır.
  • “Bana verileri göster.” Öyleyse varsayımlarla hareket etme, gerçeklere ve verilere dayalı kararlar ver.
  • Verilerin doğruluğundan emin ol.
  • Veri toplarken aynı işin farklı kişilerce aynı şekilde yapıldığından emin ol.
  • Müşteri taleplerini hep göz önüne al.
  • Konulara farklı bir açıdan bak, “Her görev bir süreçtir.”
  • Süreç odaklı ol.
  • Finansal sonuçları göz ardı etme.
  • Doğru bir ekiple çalış ve görev dağılımını doğru yap.

6 Sigma metodolojisi

6 Sigma metodolojisi DMAIC olarak bilinen 5 adımdan oluşur:

D – Define – Tanımlama: Bir 6 Sigma uzmanı tarafından yönetilen bir ekip, odaklanmak için bir süreç seçer ve çözmek istediği sorunu tanımlar.

M – Measure – Ölçüm: Ekip, sürecin ilk performansını ölçerek bir kıyaslama ölçütü oluşturur ve performansı engelleyebilecek girdilerin bir listesini belirler.

A – Analyse – Analiz: Daha sonra ekip, her bir girdiyi veya herhangi bir arızanın potansiyel nedenini izole ederek ve sorunun olası kaynağı olarak test ederek süreci analiz eder.

I – Improve – İyileştirme: Ekip, sistem performansını artıracak değişiklikleri uygulamak için çalışır.

C – Control – Kontrol: Grup, sürecin gerilememesi ve bir kez daha etkisiz hale gelmemesi için sürece kontroller ekler.

6 Sigma

6 Sigma’da kuşaklar ve roller

6 Sigma’da tıpkı karatede olduğu gibi kuşaklar vardır. Bu kuşaklar kişilerin 6 Sigma konusunda yetkinlik derecelerini gösterir. Aslında konu, bu konuda ne kadar eğitim aldığınız ve ne kadar çok proje yaptığınız ile ilgilidir.

  • Uzman Kara Kuşak: Kara Kuşak ve Yeşil Kuşakları eğitir, koçluk yapar. 6 Sigma projelerinde temel ölçütleri belirleme ve stratejik yön verme gibi işlevler üstlenir. Kuruluştaki 6 Sigma projelerinin iç danışmanıdır.
  • Kara Kuşak: Problem çözme projelerini yönlendirir. Proje ekiplerine eğitim verir ve koçluk yapar.
  • Yeşil Kuşak: Kara Kuşak projeleri için veri toplama ve analiz etme konusunda yardımcı olur. Yeşil Kuşak projelerini veya takımlarını yönetir.
  • Sarı Kuşak: Projelere ekip üyesi olarak katılır. Süreç iyileştirmeleri ile projeleri destekler.
  • Beyaz Kuşak: Genel projeleri destekleyen yerel sorun çözme ekipleri içinde çalışabilir, ancak bir 6 Sigma proje ekibinin parçası olmayabilir. Temel 6 Sigma kavramlarını bir farkındalık perspektifinden anlar.
  • Şampiyonlar: Organizasyonel dağıtım planı oluşturmak ve bireysel projeleri tanımlamak için şirketin vizyonunu, misyonunu, hedeflerini ve metriklerini çalışanlara aktarırlar. Kaynakları sağlar ve engelleri ortadan kaldırırlar.
  • Yöneticiler: Organizasyonun kültür ve vizyonu çerçevesinde 6 Sigma programının stratejik odağını oluşturarak genel uyumu sağlarlar.

Her projenin organizasyonel desteğe ihtiyacı vardır. 6 Sigma yöneticisi ve şampiyonu, projelerin seçilmesi ve dağıtımında görev alır. Üst yönetim olarak, projelerin başarılı olmasını, kuruma değer katmasını ve organizasyon planına uymasını sağlarlar.

Konuyla ilgili dış kaynak için buraya göz atabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle 🙂

Sevgiler,

Lean Teacher

6 Sigma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön