Lean Teacher

Sürdürülebilir Verimlilik

Performans Yönetim Sistemi

Performans Yönetim Sistemi – 2

Performans yönetim sistemi ile ilgili bir önceki yazımda performans yönetimi konusundaki temel unsurları anlatmıştım. Bu yazımda ise sizlerle etkili bir performans yönetimi yapabilmek için gerekenleri paylaşacağım.

Etkili Performans Yönetimi için Gerekli Temel Unsurlar

Etkili bir performans yönetimi çerçevesi oluşturmanın birkaç temel unsuru vardır ve performans yönetimi döngüsünün tüm unsurlarına sahip olmak çok önemlidir, ancak şunu unutmayalım ki bu, kuruluşunuz için mutlaka etkili bir performans yönetimine yol açmayacaktır. Bu süreçte sizi zorlayacak bazı faktörler olacak, öncelikle bunların doğru yapıldığından emin olmanız gerekir. Bu faktörler şunlardır;

  • Liderlik ve üst yönetimden performans yönetimine katılımın tam olması,
  • Performans yönetimi döngüsünün yıllık bir süreç değil sürekli olması gerektiğinin anlaşılması ve bu şekilde uygulanması,
  • Performans görüşmelerinin ve değerlendirmelerinin “onay kutusu” egzersizleri değil anlamlı olması için gerekli çalışmaların yapılması,
  • Etkili performans yönetimini destekleyen ve performans yönetimi faaliyetlerinin görünürlüğünü sağlayan, kullanımı kolay performans yönetimi araçları ile uygulanması,
  • Yöneticilerinizin belirlenmiş periyotlar bazında performans yönetimini sunma becerileri ve istekliliği.

Yukarıda saydığımız maddelerin doğru şekilde yapıldığı ile ilgili soru işaretlerinin varsa öncelikle bu konulara odaklanarak sorunları çözmeniz tavsiye edilir. Ayrıca görüldüğü üzere performans yönetimi konusu sadece insan kaynakları departmanını ilgilendiren bir konu değildir, üst yönetim de dahil olmak üzere tüm birim yöneticileri bu sürece dahil olup katkı sağlamalıdır.

etkili performans yönetimi

Etkili bir yönetim sistemi için gerekli temel unsurları 4 ana başlıkta toplayabiliriz, şimdi tek tek bunları inceleyelim.

1. Hedeflerin belirlenmesi

Hedefler anlamlı ve anlaşılır olmalı ve de doğru şekilde belirlenmelidir. Çalışanlar, bu bireysel hedeflerin neden önemli olduğuna ve kurumsal hedefleri nasıl ilerlettiklerine dair bilgiye sahip olmalıdır.

Çalışanlar, işlerinin ne kadar önemli olduğunu bildiklerinde – ve gerçekten anladıklarında – rollerini çok daha fazla önemseyecek ve şirkete bağlılıkları artacaktır.

Hedeflerin SMART (Specific – Measurable – Accepted – Realistic – Timely) olması gerekir. Yani, hedefler özel, ölçülebilir, kabul edilebilir, gerçekçi, mantıklı ve biz zaman aralığı için belirlenmiş olmalıdır. Unutmayın ki ölçülebilir hedefler belirlemiyorsanız bu aslında bir hedef değildir.

Hedef belirleme, çalışanlarla bir araya gelmeyi ve şirket hedefleri, yönü ve engelleri hakkında şeffaf olmayı içeren iş birliğine dayalı bir süreçtir ve bu şekilde de uygulanmalıdır. Bu bilgilerle donanmış olan çalışanlar, kurumsal hedefleri tamamlayan hedefler oluşturabilir ve bu hedefleri ilerletmek için günlük kararlar alabilir.

Ayrıca, çalışanlar sürücü koltuğuna oturtulduklarında ve kendi hedeflerini geliştirmelerine izin verildiğinde işleri üzerinde daha yüksek bir özerklik ve sahiplenme duygusu yaşarlar. Bu da kaçınılmaz olarak çalışan performansının artmasıyla sonuçlanır.

2. Şeffaf iletişim ve iş birliği

Çalışanlar, yöneticilerinin ve liderlerinin her zaman açık ve gerçekçi olmalarını ister ve bunu da hak ederler. Şirketleri zor zamanlardan geçerken karanlıkta kalmak istemezler. Kendileriyle ilgili bilgilerden haberdar olmak isterler. Çalışanların kendi şirketi ile ilgili şirket mensubu olmayan kişilerden duyacağı haberler can sıkıcı, motivasyon düşürücü ve tedirgin edici olabilir. Bunlar da çalışan bağlılığını olumsuz etkileyen unsurlardır.

iletişim

3. Çalışanları tanıma

Etkili bir performans yönetim sistemi, çalışanların tanınmasına ve ödüllendirilmesine öncelik vermelidir. Çalışanlar yaptıkları iş ve gösterdikleri çaba için kendilerine değer verildiğini ve takdir edildiklerini hissetmelidir. Çalışanların takdir edilmesi bir öncelik değilse, bu durum büyük olasılıkla gönüllü işgücü devrinizi olumsuz yönde etkileyecektir.

Çalışan tanıma sürecinde, dürüst ve düzenli geri bildirim ve değerlendirmeler gereklidir çünkü geri bildirim ne kadar sık ve kesin olursa, bireysel performans da o kadar iyi olur. Konu çok kısa ve net!

Çalışanlar yaptıkları iş hakkında düzenli olarak bilgi sahibi olmak isterler ve performansları hakkında ne kadar iyi bilgilendirilirlerse, kendilerini geliştirmeleri ve mükemmelleşmeleri de o kadar mümkün olur.

4. Çalışan gelişimi

Hiçbir hırslı üst düzey çalışan, becerilerini geliştirmeden bir şirkette uzun süre kalmak istemez. İlerleme ve gelişim çalışanlar için önemlidir, çalışanlar daha yetenekli ve becerikli olduğunda şirketlerin bundan fayda sağlayacağından bahsetmeye bile gerek yok. Tavşan havuçlama metodu bazı çalışanlarınızda işe yarıyor olabilir ancak şunu unutmayın ki her çalışan için bu metot geçerli olmayabilir.

havuçlama metodu

Çalışma hayatınızda havuçlanmadığınız günler dilerim 🙂

Sevgiler,

Lean Teacher

Performans Yönetim Sistemi – 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön