Lean Teacher

Sürdürülebilir Verimlilik

ISO 9001 kalite yönetim sistemi

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, bir kuruluşta uygulanacak olan kalite yönetim sistemi için gereklilikleri belirleyen uluslararası bir standarttır.

Kuruluşlar bu standardı, müşteri ve mevzuat gerekliliklerini karşılayan ürün ve hizmetleri tutarlı bir şekilde sağlama becerisini göstermek için kullanırlar. ISO 9000 serisinin en popüler standardıdır ve seride kuruluşların sertifika alabildiği tek standarttır.

ISO 9001 standardı ilk olarak 1987 yılında 160’tan fazla ülkenin ulusal standart kuruluşlarından oluşan uluslararası bir ajans olan Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanmıştır. ISO 9001’in güncel versiyonu Eylül 2015’te yayımlanmıştır. 

ISO 9001’in 2015 revizyonu ile neler değişti?

2015 yılında yayınlanan 10 maddeli yeni yapı ile tüm yönetim sistemleri risk temelli düşünce mantığı ve süreç yönetimi yaklaşımına odaklanmıştır. Bu yeni yapı ile;

  1. Yeni terminoloji tanıtılmış,
  2. Farklı yönetim sistemlerinin entegrasyonu kolaylaşmış,
  3. Süreç bazlı risk ve fırsat değerlendirme kavramları öne çıkarılmış,
  4. Bazı bilgiler yeniden yapılandırılmış,
  5. Hizmetler için uygulanabilirlik konuları geliştirilmiş ve
  6. Tüm kademeler için liderlik gereksinimleri artırılmıştır.

ISO 9001 kimler için geçerlidir?

ISO 9001:2015 standardı büyüklüğü veya sektörü ne olursa olsun tüm kuruluşlar için geçerli bir standarttır. 160’tan fazla ülkede bir milyondan fazla kuruluş ISO 9001 standardı gerekliliklerini kendi kalite yönetim sistemleri içinde uygulamıştır.

ISO 9001’in temel mantığı nedir?

ISO 9001 yönetim sistemi Planla – Uygula – Kontrol et – Önlem al (PUKÖ) metodolojisine dayanır ve bir kuruluşta etkili bir kalite yönetimine ulaşmak için gereken yapı, sorumluluklar ve prosedürlerin belgelenmesi ve gözden geçirilmesi için süreç odaklı bir yaklaşım sergilenmesini sağlar.

PUKÖ

ISO 9001:2015 standardı şunları içerir:

  1. Dokümante edilmiş bilgi, planlama ve süreç etkileşimlerinin belirlenmesi dahil olmak üzere bir KYS için gereklilikler
  2. Yönetimin sorumlulukları
  3. İnsan kaynakları ve bir kuruluşun çalışma ortamı da dahil olmak üzere kaynakların yönetimi
  4. Tasarımdan teslimata kadar olan adımlar dahil olmak üzere ürün gerçekleştirme
  5. İç denetimler ve düzeltici ve önleyici faaliyetler gibi faaliyetler aracılığıyla KYS’nin ölçülmesi, analizi ve iyileştirilmesi

ISO 9001 standardına nasıl erişebilirim?

ISO 9001:2015 standardı ISO tarafından yayınlanan paralı bir standarttır. Ülkemizde bu standardı TSE’den bu link üzerinden satın alabilirsiniz.

ISO 9001’in faydaları nelerdir?

ISO 9001:2015, kuruluşların müşterilerinin sürekli olarak yüksek kaliteli ürün ve hizmet almalarını sağlamalarına yardımcı olur ve bu da memnun müşteriler, yönetim ve çalışanlar dahil olmak üzere birçok fayda sağlar.

ISO 9001:2015 etkili bir kalite yönetim sistemi için gereklilikleri belirlediğinden, kuruluşlar standardı kullanmanın kendilerine yardımcı olduğunu sistemli bir yapıya kavuşup süreçlerini sürekli iyileştirdiklerinde ve tüm bunların sonucunda maliyetlerden tasarruf ettiklerinde fark ederler:

Nevada’da Clark County Okul Bölgesi ISO 9001’i kullanarak 10 yıl boyunca fiili harcamalarda ve maliyetten kaçınmada 174 milyon dolar tasarruf etmiştir. 3.000’den fazla çalışan standarda göre eğitilmiştir.

ISO 9001

ISO 9001 sertifikası nasıl alınır?

ISO 9001 standardı, ISO 9000 serisinde kuruluşların sertifika alabildiği tek standarttır. ISO 9001:2015 sertifikasına sahip olmak, bir kuruluşun aşağıdakileri gösterdiği anlamına gelir:

  1. ISO 9001 standardının yönergelerini takip eder,
  2. Kendi gereksinimlerini karşılar,
  3. Müşteri gereksinimlerini ve yasal ve düzenleyici gereklilikleri karşılar,
  4. Belgeleri muhafaza eder.

Bazı durumlarda veya bazı sektörlerde belgelendirme gereklidir veya yasal olarak zorunludur. Belgelendirme süreci ISO 9001:2015 gerekliliklerinin uygulanmasını ve ardından kuruluşun bu gereklilikleri karşıladığını teyit eden başarılı bir kayıt kuruluşu denetiminin tamamlanmasını içerir.

ISO 9001 standardına göre belgelendirme, müşterilere ürün ve hizmetlerinin beklentileri karşıladığını göstererek bir kuruluşun güvenilirliğini artırabilir.

Kuruluşlar ISO 9001 kalite yönetim sistemi belgelendirmesi için öncelikle kurulmuş ve uygulanmakta olan bir kalite yönetim sistemine ihtiyaç vardır.

Uygulama, geriye dönük kayıtların incelenebilmesi açısından birkaç aylık dönemi kapsamalıdır. Belgelendirme esnasında standartta ve kendi iç sisteminizde tanımladığınız işlemlerin eksiksiz olarak yapılmış olması gerekir.

Belgelendirme işleminin hangi akredite kuruluştan yapılacağı detayı bazı müşterileriniz için önemli olabilir. Bu aşamada müşteri taleplerine önem verilmesi gerekir.

ISO 9001:2015 sistemini sıfırdan oluşturmak isteyen firmalar bunu uzman bir kişi ya da kuruluş aracılığıyla yapabilir. Bu çalışmaları yaparken dikkat edilmesi gereken konu süreçlerin doğru şekilde yapılandırılmış olmasıdır. Süreç yönetiminin önemine bu link üzerinden erişebilirsiniz.

ISO 9001 sisteminin uygulanması

ISO 9001:2015 kalite yönetim sistemi kurulduktan sonra sistemin planlandığı ve dokümante edildiği gibi uygulanması gerekir. Sisteme bakış açısı “belgeyi aldık işimiz bitti” şeklinde olmamalıdır. Burada önemli olan sistemin sürekliliğinin sağlanmasıdır. Bu süreklilik sağlandığında standartlaştırma yolunda önemli bir yol alınmış olacağını söyleyebiliriz.

Standartla ilgili detaylı açıklamalara web sitesinin eğitim sayfasından veya bu link üzerinden erişebilirsiniz.

Sevgiler,

Lean Teacher

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön