Lean Teacher

Sürdürülebilir Verimlilik

İş Yerinde Saygı

İş yerinde saygı konusuna değinmeden önce saygı nedir onu tanımlayalım. Saygı, diğer insanlara karşı özenli ve ölçülü davranmak anlamına gelen bir kelime olup başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu olarak da tanımlanır.

TDK’ya göre saygı kelimesi “Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu; hürmet, ihtiram.” olarak tanımlanır.

Şimdi bu tanımdan yola çıkarak iş yerinde saygı konusunu irdeleyelim. TDK’nın tanımına göre bir insana saygı göstermek için onda şu sıfatların varlığını aramamız gerekiyor: Değerli, üstün, yaşlı, yararlı ve kutsal. Ve saygı kelimesi içinde sevgi duygusunu da barındırıyor. Bu tanıma göre işyerinde;

  • Sevdiğimiz insanlara saygı duyarız,
  • Bizden üstün insanlara (organizasyon şemasındaki üstlerimize) saygı duyarız,
  • Bizden yaşça büyük insanlara saygı duyarız,
  • Yararlı olduğunu düşündüğümüz insanlara saygı duyarız,
  • Değerli olduğunu düşündüğümüz insanlara saygı duyarız.

Peki gerçekten durum böyle mi? Eğer saygı kavramı işyerlerinde bu tanımda belirtilen şekilde uygulanırsa büyük bir karmaşa ortaya çıkar çünkü işyerindeki hiç kimseyi sevmeseniz bile, sizden büyük, değerli, kutsal ya da yararlı olmasalar bile işyeri kültürünün içerisinde yer alan en alt kademeden en üst kademeye kadar herkes saygıyı hak eder.

Saygılı bir tutum, kişisel duygulardan bağımsız olarak her işyerinde standart olmalıdır çünkü saygılı bir çalışma ortamı belirlenmiş hedeflere ulaşması için olumlu bir çalışma kültürü yaratır.

Çalışanların, üstlerinin veya iş arkadaşlarının kişiliklerinden hoşlanması veya onlara hayranlık duyması zorunlu değildir ancak belirlenmiş olan hedeflere ulaşmak ve profesyonel olmak için işlerinde saygılı davranmak gerekir.

İşyerinde saygının ölçütü, sadece üstlerinizden aferin alabilmek için onlara karşı gösterdiğiniz yapmacık ya da yalakalık kokan davranışlar olmamalıdır. Her seviyedeki iş arkadaşınızla nezaket kuralları içinde konuşmanız ve onların fikirlerini dinlemeniz işyerinde saygılı bir ortam oluşturur.

İş yerinde saygının önemi

Saygının neden önemli olduğunu bir kez anladığınızda, daha büyük bir anlam kazanmaya başlar. İş arkadaşlarınızın belirli durumlarda neden tepki gösterdiğini anlamaya başlayabilir ve ilgili herkesle birlikte daha olumlu bir çalışma ortamı yaratmak için adımlar atabilirsiniz. İşyerinde saygının bazı faydaları şunlardır:

  • Saygı stresi azaltır: Stresin azaltılması özellikle işyerindeki çalışanların sağlığı için önemlidir. Stresten uzak, saygı gören çalışanlar fikirlerini paylaşırken ve hedeflerine ulaşmak için çalışırken kendilerini daha rahat hissederler. Artan saygı ve azalan stres, çalışanların sağlığı üzerinde fiziksel olduğu kadar zihinsel bir etkiye de sahiptir.
  • Saygı, üretkenliği ve iş birliğini artırır: Saygı, çalışanlar için daha fazla fırsat sağlayabilir. İş arkadaşlarınıza saygı duyduğunuzda, yardım için onlara başvurur ve çeşitli sorunlar ve konular hakkında fikirlerini alırsınız. Bu da daha yaratıcı çözümlere ve daha fazla iş birliğine yol açar, böylece işler daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılır. Bir proje, her iki tarafın da becerilerini geliştirdiği, birbirinden öğrenmek için bir fırsat haline gelir.
  • Saygı, çalışan memnuniyetini artırır: İş birliği ve üretkenlik çalışan memnuniyetine pozitif katkılar sunar. Memnun çalışanlar genellikle kendilerine değer veren şirketlerde kalmak ister ve kariyerlerini ilerletmenin veya büyütmenin yollarını ararlar. Memnun çalışanların şirket içi terfilere başvurma ve ekiplerine değer verdikleri saygı ve özenle liderlik etme olasılıkları daha yüksektir.
  • Saygı adil bir ortam yaratır: Bir işverenin sunabileceği en önemli şeylerden biri, çalışanların geçmişlerinden bağımsız olarak becerilerini ve bilgilerini gösterme şansını onlara adil bir şekilde sunabilmektir. Çalışanlara adil bir şans verildiğinde farklı çalışan türlerinin katılımına izin verilmiş olur. Her çalışan, diğer çalışanlar kadar söz sahibidir ve nereden geldiklerine bakılmaksızın herkesin fikirlerine değer verilir.

İşyerinde saygı nasıl gösterilir?

Her çalışma alanı kendine özgüdür ve işverenler ve çalışanlar saygıyı farklı şekillerde gösterebilirler. İşyerinde saygı göstermenin ve ekibinizdeki saygı düzeyini artırmanın bazı evrensel yolları vardır:

  1. Herkesin söyleyeceklerini dinleyin.
  2. Üslubunuza ve kullandığınız kelimelere dikkat edin.
  3. Sözsüz iletişime dikkat edin.
  4. Şeffaflığa önem verin.
  5. Başkalarının güçlü yönlerini ve başarılarını tanıyın.
  6. Başkalarının zamanına ve iş yüküne değer verin. İnsanların iş-özel yaşam dengesine dikkat edin.
  7. Anlamlı işleri delege edin.
  8. Genel nezaket ve kibarlığı uygulayın.
  9. Önyargıyı önleyin.
  10. Kutlamalara herkesi dahil edin.
  11. Başkalarının sizi ve eylemlerinizi nasıl gördüğünü düşünün.
  12. Yardım etmekten korkmayın.
  13. Hataları hoş görün
  14. Kişisel sınırlara özen gösterin.
  15. Geri bildirim yaparken olumlu olanları ekip içinde, olumsuz olanları birebir yapmaya özen gösterin.
  16. Kültürel farklılıkları dikkate alın.
  17. Herkese adil davranın, ayrımcılık yapmayın.

Konuyla ilgili farklı bir kitap okumak isterseniz buraya göz atabilirsiniz.

Sevgiler,

Lean Teacher

İş Yerinde Saygı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön