İş Arama Sürecinde Dikkat Edilecekler
İş arama sürecinde dikkat edilecekler de ne demek? İş arıyorum işte, yeteneklerime uygun ilanlara başvurup görüşmeye çağırdıklarında güzelce giyinip görüşmeye gideceğim, anlaşırsak da işe başlayacağım diyebilirsiniz. Haklısınız, durumu bu şekilde özetleyebiliriz ama unutmayın ki şeytan ayrıntılarda gizlidir. İşveren ya da işveren adına sizinle görüşme yapan kişiler nasıl ki adaylarla ilgili detaylara dikkat ediyor, iş arayan kişiler de bu görüşmelerde bazı ipuçlarına dikkat etmelidir. Bu süreçte yakalayacağınız bazı detaylar size görüştüğünüz iş yeri ile ilgili önemli bilgiler verebilir.
Ne yazık ki günümüzde bir çok firma seçim hakkının işverende olduğu yanılgısı içinde, oysa nasıl ki işverenler çalışacakları kişileri ince eleyip sık dokuyarak seçiyorsa, karşı taraftaki adaylar da çalışacakları iş yerini seçme hakkına sahiptir.
Çalışana maaş vermek, yemek vermek, servis sağlamak artık her firmanın yaptığı şeyler, müşteriler için en önemli kriterlerden biri haline gelen sosyal uygunluk konusunda firmaların yaptığı/yapacağı uygulamalar hem çalışanları hem de müşterileri cezbeden asıl kısım. Şimdi gelelim detaylara 🙂
İlk görüşme
Bu süreçte iş görüşmesini nasıl ve kimle yaptığınız detayı önemlidir. Eğer görüşme sürecinizde insan kaynakları departmanından kimsecikler ortada yoksa hayırlara vesile olsun diyelim ama bir patron şirketi diğer tabiri ile bir aile şirketi ile görüşüyorsunuz. Belki de şirketin bir insan kaynakları departmanı bile yok 😢 olsa bile çok da etkili değil, muhtemelen temel özlük işlemleri ile ilgileniyorlar.
Böyle bir şirkette kurumsal şirketlerde uygulanan temel bir çok uygulamayı görmezsiniz. Bayram tatilindeki çalışma planını muhtemelen son dakika öğrenirsiniz ve bu yüzden de tatilleriniz için asla önceden plan yapamazsınız.
Böyle bir şirket ile görüşüyorsanız görüşmenizde soru sırası size geldiğinde merak ettiklerinizi sorun ve şirketteki mevcut yapıyı anlamaya çalışın. Alacağınız cevaplar bir doküman/görsel ile destekleniyorsa bu artı puan, desteklenmiyorsa eğer o zaman bu kısmı kafanızda negatifler hanesine yazın.
İlk görüşmeyi nerede yaptığınızda önemli bir detay. Sizi bir toplantı odasına mı aldılar, bir açık ofiste misiniz yoksa çok alakasız bir yerde mi? Görüşmeyi güvenlik kulübesinde, görüşme esnasında içeriye sürekli başkalarının sürekli gelip geldiği bir ortamda ya da telefon görüşmeleriyle sürekli konuşmanın bölündüğü bir ortamda yapıyorsanız, yüksek olasılıkla çok amatör bir firma ile görüşüyorsunuz. Bunun alt notalarından neler okumalıyız, aday olarak gittiğiniz yerde saygı görmüyorsanız eğer çalışırken de böyle bir saygı görmeyeceksinizdir. Fazla vakit kaybetmeden yeni alternatiflere bakmanızda fayda var.
İlk izlenim
Görüşmeyi şirkette yapıyorsanız, şirketin girişi, sizi kimin karşıladığı, görüşme yaptığınız ortam, ofis çalışanlarının yaklaşımı sizde nasıl bir his uyandırıyor buna dikkat etmelisiniz. Çünkü bunlar kurum kültürünün önemli unsurlarıdır. Sizi bir danışma/güvenlik karşıladı mı? Etrafta temiz mi? Temizlik çalışanları özel bir kıyafet giyiyor mu yoksa eşofmanla mı geziyor? Bunlar önemsiz gibi görünse de bir şirket kültürünün varlığını gösteren önemli detaylar.
Uygulanan Sistemler
Görüşme sürecinde şirkette uygulanan sistemleri sorun, özellikle insan kaynakları sistemlerini, yan hakları sorgulayın. Terfi, eğitim, kariyer planlama süreçlerini kim, nasıl yönetiyor?
Zaten profesyonel bir şirkette iseniz bu soruların çoğunun yanıtı siz sormadan verilir. Değilseniz eğer, bu sorularınıza şu tür cevaplar alabilirsiniz: “Sigorta yapıyoruz, yemek var, servis var. Bazen çok iyi çalışanlara prim veriyoruz.” Bakın, “bazen” deniyor. “çok iyi çalışanlar” deniyor, nasıl ölçülüyor, değerlendirmeyi kim yapıyor derseniz muhtemelen cevap “patron yani ben” olarak gelecektir size. Eyvah, kırmızı alarm. Bu cevabın alt notalarında objektif olmayan, ayrımcılığa açık bir yönetim tarzı var. Sosyal uygunluk anlamında sorunlar yaşanacak bir iş yerindesiniz, dikkat!
İş görüşmesiyle ilgili bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle 🙂
İş yeri ile ilgili bir başka yazıma buradan erişebilirsiniz.
Sevgilerimle,
Lean Teacher