Lean Teacher

Sürdürülebilir Verimlilik

hedeflerle yönetim

Hedeflerle Yönetimde 5 Aşama

Hedeflerle yönetimde 5 aşama çok uzak olduğumuz bir konu değil, eminim bu aşamalar bir çoğunuza tanıdık gelecek. Önce hedeflerle yönetimin ne olduğunu açıklayalım.

Hedeflerle yönetim, bir yönetici ve çalışanın belirli performans hedefleri üzerinde anlaştığı ve ardından bu hedeflere ulaşmak için plan geliştirdiği bir süreçtir. 

Hedeflerle yönetim hem yönetim hem de çalışanlar tarafından kabul edilen hedefleri açıkça tanımlayarak bir kuruluşun performansını artırmayı amaçlayan stratejik bir yönetim modelidir. Bu yapı kalite yönetim sistemi standardı içerisinde de yer alır. 

Bu yapı, bir kuruluş genelinde hedefleri hizalamak ve çalışanların katılımını ve bağlılığını artırmak için tasarlanmıştır.

Hedeflerle yönetimde amaç bir şirketin ve şirket çalışanlarının performansını ölçmek için bir dizi ölçülebilir veya nesnel standart kullanarak misyon ve vizyon ile uyumlu bir planlama yapmaktır. Bu sayede yöneticiler, fiili üretkenliği belirli bir dizi standartla karşılaştırarak sorunlu alanları belirleyebilir ve verimliliği artırabilir.

hedeflerle yönetim
Hedeflerle yönetim

Hedeflerle yönetimde uygulama adımları

Hedeflerle yönetimin uygulanması için öncelikle hedefleri tanımlamak, bunları çalışanlarla paylaşmak, çalışanları katılmaya teşvik etmek, kat edilen ilerlemeyi izlemek ve performansı değerlendirerek başarıları ödüllendirmek gerekir.

Bu metodun uygulanması için gerekli olan bu 5 adımın detaylarına göz atalım:

  1. Hedefleri tanımlama

Tüm şirket için kurumsal hedefleri belirleyin ya da varsa revize edin. Bu geniş genel bakış, firmanın misyon ve vizyonundan türetilmelidir.

Bu durumda, misyon ve vizyon ile ilgili de çalışma yapılarak bunlar da gözden geçirilmelidir.

Unutmayın, hedefler SMART (spesifik, ölçülebilir, kabul edilebilir, gerçekçi, zamana bağlı) olmalıdır.

  1. Hedefleri çalışanlarla paylaşma

Kurumsal hedefleri çalışanlarla paylaşın ve herkes tarafından anlaşılmasını sağlayın.

  1. Çalışan katılımını teşvik etme

Çalışanların bireysel hedeflerin belirlenmesine katılımını teşvik edin. Kuruluşun hedefleri en üstten en alta kadar çalışanlarla paylaşıldıktan sonra, çalışanlar bu daha büyük kuruluş hedeflerine ulaşmak için kendi hedeflerine odaklanmaya teşvik edilmelidir. Bu, daha fazla yetkiye sahip oldukları için çalışanlara daha fazla motivasyon sağlar.

  1. İzleme

Çalışanların hedeflerine erişmek için nasıl ilerlediklerini izleyin.

  1. Değerlendirme ve ödüllendirme

Çalışanların ilerlemesini değerlendirin ve ödüllendirin. Bu adım, her bir çalışan için nelerin başarıldığı ve başarılamadığı konusunda dürüst geri bildirimleri içermelidir.

hedeflerle yönetim

Hedeflerle yönetimin avantajları

  • Hedeflerle yönetimin en önemli faydalarından biri çalışanların motivasyonunun ve bağlılığının artırması ve yönetim ile çalışanlar arasında daha iyi iletişime olanak sağlamasıdır.
  • Kişiye özel hedefler belirlemek, çalışanlara önem duygusu kazandırır,  verimlilik ve şirkete bağlılık artar. Bu durumda çalışanlar kendilerini değerli hissederler.
  • Şirkette raporlama ve geri bildirim sürecinin gelişmesine katkı sağlar.
  • Çalışanlar daha hevesli ve motive halde başarmak için çabalarlar.
  • Kurum kültürünün oluşmasına katkı sağlar.

Hedeflerle yönetimin dezavantajları

  • Hedeflerle yönetim, amaç ve hedeflere odaklandığından, doğru yönetilmediğinde genellikle davranış kültürü, sağlıklı bir çalışma ahlakı ve katılım ve katkı alanları gibi bir şirketin diğer bölümleri göz ardı edilebilir.
  • Hedeflere ulaşmak için sistematik bir plan üzerinde çalışmak yerine, hedeflerin belirlenmesine gereğinden fazla vurgu yapar.
  • Belirli bir zaman dilimi içinde hedeflere ulaşılmak istenmesi çalışanlar üzerindeki baskıyı artırır. Ancak burada periyodik izleme ve raporlamalar ile hızlı aksiyon alarak durum kontrol edilebilir.
  • Çalışanlar her ne şekilde olursa olsun hedeflere ulaşmaya teşvik edilir, bu da kestirme yollara başvurulabileceği ve iş kalitesinden ödün verilebileceği anlamına gelir. Örneğin, üretim bölümü için “iplik hattı üretiminin %5 artırılması” gibi bir hedef belirlendiğinde bu hedefe ulaşabilmek için kaliteden ödün verilebilir. Bu nedenle hedeflerin doğru belirlenmesi önemlidir.

Hedeflerle yönetim için bir örnek

Bir çağrı merkezinin hedefini düşünelim, burada hedef müşteri memnuniyetini %15 artırmak olsun. Bu hedefi çağrı merkezinde hızın yani çağrı sürelerinin öneminden bağımsız belirlersek eğer bu durumda hedefe ulaşsak bile başka konularda sorunlar yaşayabiliriz. O halde hedefimiz şu olmalı: “müşteri memnuniyetini %15 artırırken çağrı sürelerini 30 saniye kısaltmak”

hedeflerle yönetim

Hedefimizi belirledikten sonra bu hedefe ulaşmanın yollarına odaklanmamız gerekiyor. Buna karar verdikten sonra, sırasıyla çalışanların katılımını sağlama, onların ilerlemelerini izleme, onlara geri bildirimde bulunma ve iyi iş çıkaranları ödüllendirme adımlarını gerçekleştirmemiz gerekecek.

Hedeflerle yönetim yetkin kişilerce doğru uygulandığı sürece çok mantıklıdır.  Çalışanların bu sürece dahil edilme oranı arttıkça onların yönetimin hedeflerini paylaşma, daha hevesli ve verimli çalışma olasılıkları da aynı oranda artar.

Bununla birlikte, hedeflerle yönetimin eleştirilmesinin de iyi bir nedeni vardır. Çünkü kağıt üzerinde iyi görünen çoğu şey gibi, pratikte işler her zaman farklıdır. Önemli olan, bu yöntemin dezavantajlarının farkında olmak, hedeflerle yönetim planını kuruluşunuza göre özelleştirmek ve bu işe başlamadan önce herkesin tam olarak katılacağından emin olmaktır.

Sevgiler,

Lean Teacher

Hedeflerle Yönetimde 5 Aşama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön