Lean Teacher

Sürdürülebilir Verimlilik

Mikro Yönetimin 7 Belirtisi

Mikro Yönetimin 7 belirtisini sıralamadan önce mikro yönetimin ne olduğunu açıklayalım.  Mikro yönetim, yöneticilerin çalışanlarının iş ve karar alma süreçlerini aşırı derecede kontrol etme ihtiyacı hissetmesidir ve bu kontrol olağan bir çalışma ilişkisi için gerekli veya sağlıklı olandan çok daha fazladır. Mikro yönetim, insanları yönetmenin en kötü, en zarar verici ve moral bozucu yollarından biridir. Çalışanların üretkenliğini ve şirkete bağlılığını ciddi şekilde etkileyebilir ve nihayetinde insanların sağlığına zarar verebilir.

Bir yöneticinin görevi çalışanlarına rehberlik etmek, destek sağlamak ve çalışanların en iyi performanslarını sergileyebilecekleri sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturarak onların cevherlerini ortaya çıkarmaktır. Ne yazık ki mikro yöneticiler bunun tam tersini yaparlar.

Birçok insan kariyerlerinin bir noktasında mikro yönetime maruz kalmıştır. Mikro yönetilmek bir çalışanın güvenini azaltabilir, özerkliğini ortadan kaldırabilir ve yaratıcılığını ciddi şekilde etkileyebilir. En kötüsü, mikro yönetilmek çalışanların başka bir yerde iş aramasına, hatta uzun vadeli kaygı, stres ve depresyona yol açabilir.

Bu yazıyı okuyorsanız ve mikro yönetilmenin bir sonucu olarak karanlık bir yerdeyseniz, lütfen mümkün olan en kısa sürede yardım isteyin. Mikro yönetime maruz kaldığınızda en kötü şeylerden biri özgüveninizin azalmasıdır. Elinizi kaldırıp yardım istemek inanılmaz derecede zor olabilir. Bu durumda olduğunuzu hissediyorsanız, İK ekibinizle (varsa tabi) yaşadıklarınız hakkında gizli bir görüşme başlatmanız en iyisidir.

Mikro yöneticiler, yüzeysel bir titizlik, bağlılık ve detaylara gösterdikleri özen sayesinde örnek yöneticiler gibi görünebilirler, ancak bunu genellikle perde arkasındaki durumu gizlemek ve muhtemelen sizi dehşete düşürecek uygulamalarını gizlemek için kullanırlar.

İnsanlar neden mikro yönetim yapar?

Harvard Business Review’a göre, yöneticilerin mikro yönetim uygulamasının iki ana nedeni vardır:

  1. Alt düzey çalışanlarla daha fazla bağlantıda hissetmek istemeleri
  2. Artık o işi yapan çalışanları denetlemek yerine eski işlerini yaparken kendilerini daha rahat hissetmeleri.

Bana göre ise konu tamamen güvenmek ile ilgili. Bir yönetici mikro yönetimi tercih ediyorsa eğer;

  1. İşe aldığı kişiler yeteneksiz olduğundan onlara güvenmiyordur,
  2. İşe aldığı kişiler yeteneklidir ve onlara güvenmiyordur.

Çalışanların görevleri gerektiği gibi veya mikro yöneticinin mükemmeliyetçi düzeydeki standartlarına göre yerine getirebileceklerine güvenmeme korkusu genellikle yöneticilerin aşırı müdahaleci olmalarına yol açar. Çünkü ekipleriyle aralarında güven temeli yoktur. En ufak bir iş için bile onay vermek ister ve ipleri asla elinden bırakmak istemez.

Oysa bir yöneticinin rolü çalışanların attığı her adımı denetlemek değil,  takım lideri, karar verici ve koç olmaktır. Yöneticinin asıl görevi, çalışanların görevlerini açıkça belirleyip yetki sınırlarını çizdikten sonra görevleri başarmaları için onlara fırsat vermektir.

Mikro yönetimin belirtileri

Şimdi bir mikro yöneticiyi tanımanızı sağlayan 7 belirtiyi inceleyelim:

1. Ağaç için odunu ayırt edememe

Mikro yöneticiler, büyük resmi görme yeteneğini kaybederek, aslında onları çok da ilgilendirmemesi gereken küçük ayrıntılarına takılma eğilimindedir. Bu yüzden projeler ilerlemez, bir çok iş tamamlanmaz, yarım kalır. Çünkü öncelikler o an odaklandığı konuya göre sürekli değişir.

2. Her görevi onaylama isteği

Pek çok mikro yönetici için ekip üyelerine kontrolü verme fikri düşünülemez. Genellikle etkili karar verme yeteneğine sahip tek kişinin kendileri olduğuna inanırlar. Hal böyle olunca da insanlar kendilerini her konuda onay istemek zorunda bulurlar ve bu da özgüvenlerini hızla azaltır. Ve sonuçta çöpe atılacak değersiz bir şey için yöneticiden onay istenildiğine şahit olursunuz.

3. Sürekli güncelleme takıntısı

Bu durum, insanların yapmakla görevli oldukları işe odaklanmak yerine ayrıntılı güncellemeler üretmek için daha fazla zaman harcamalarına neden olabilir. İnsanların sürekli olarak kendilerini haklı çıkarma ihtiyacı hissetmeleri, işlerini yapma konusunda kendilerine güvenilmediği hissini doğurur.

4. Yetki devretme zorluğu

Bu iki büyük soruna neden olur. İlk olarak, bir mikro yöneticinin ekip üyeleri, başlangıçta yapmak için işe alındıkları işi yapmalarına gerçekten izin verilip verilmediğini merak ederler. Bu da güvende keskin bir düşüşe yol açabilir. İkincisi, mikro yönetici başka bir kişinin işiyle o kadar meşgul olur ki kendi işini yapamaz hale gelir.

5. Her e-postada olma isteği

İletişimin her alanının her zaman görünür olması ihtiyacı. Bu, döngünün dışında kalma korkusuna ve insanların ayrıntıları tartıştığı ve kendi kontrolleri dışında kararlar aldığı saplantısına işaret eder.

Mikro Yönetimin 7 Belirtisi

6. Talimatları aşırı karmaşıklaştırırlar

Küçük ayrıntılara bile takıntılı olmak, basit projelerin bile hızla aşırı karmaşık hale gelebileceği anlamına gelir. Talimatlar o kadar ayrıntılı ve karmaşıktır ki sonunda anlaşılmaz hale gelirler. Bu genellikle kontrol hissini korumak için olabilir, bu nedenle çalışanların kafası karışır ve küçük kararlar için bile mikro yöneticiye aşırı güven duyarlar. Bu durum çalışanların güvenini de sarsar ki bu da mikro yönetimin bir başka kötü yanıdır.

7. Başka kimsenin yetenekli olmadığı inancı

Mikro yöneticiler genellikle kendilerinden daha az yetenekli kişiler üzerinde yönetici pozisyonunda olduklarına inanırlar çünkü sadece kendilerinin etkili bir şekilde çalışabileceklerini, sadece kendilerinin bildiğini düşünürler. Genellikle de bu yüzden her şeye dahil olurlar ve ekiplerinin ilerlemeden önce her karar için kendilerine onaya gelmesini sağlarlar.

Görüldüğü üzere mikro yönetim hem şirketler için hem de çalışanlar için birçok olumsuzluğa neden olan bir yönetim şeklidir. Temelinde güvensizlik yatan bu yönetim şekli kötü yönetim becerileri ile birleştiğinde çalışanların zamanla işe küsmelerine (sessiz istifa), yeteneklerini kullanamaz hale gelmelerine hatta sağlıklarının bozulmasına neden olabilir.

Ne yapmalı?

Böyle bir yönetici ile çalışıyorsanız eğer öncelikle anlamaya çalışın, nasıl hissettiğinizle ilgili açık bir konuşma yapın, nasıl hissettiğinizi açıkça söyleyin. Aranızda her iki tarafı da mutlu edecek bir iletişim ve çalışma planı oluşturun.

Bu yöntemleri deneyerek sorunun üstesinden gelmeye çalışın. Ama şunu asla unutmayın, yapısında mikro yönetim olan bir kişi sadece geçici bir süreliğine dikkat ederek iyileşmiş gibi görünebilir, tıpkı paket lastiği gibi. Paket lastiğini de elinizde çektiğiniz sürece boyu uzar ama bıraktığınızda lastik eski formuna geri döner.

Mikro yöneticilerden uzak bir çalışma hayatı dileğiyle 🙂

Sevgilerimle,

Lean Teacher

Mikro Yönetimin 7 Belirtisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön