Lean Teacher

Sürdürülebilir Verimlilik

Şirket Yönetiminde Yapılan Hatalar

Şirket yönetiminde yapılan hatalar sürekli tekrar edildiğinde ve bu hatalar için çözümler üretilmediğinde şirketler için geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar oluşabilir.

Gelişen teknoloji, artan ulaşım imkanları, sanal pazar yerleri derken günümüzde milyonlarca şirketten söz etmek mümkün. Bunların bazıları günü kurtarmak için bazıları ise yaptığı işin en iyisi olarak zirvedeki yerini almak için çalışıyor.

Bir çok beyaz yakalının hayali kendi işini kurmak olsa da ansızın aklınıza gelen şirket kurma fikri ile bir şirketin karlılığını ve verimliliğini sürdürmek, kurumsallaşmak ve paydaşlarını memnun etmek ne yazık ki şirket kurmak kadar kolay değil. Yapılan araştırmalar yeni girişimlerin başarı oranının %90 civarında olduğunu belirtiyor. Düşünün, her 10 girişimden 9’u başarısızlıkla sonuçlanıyor. O halde bu başarının ardında yatan önemli unsurlar var.

Zirvedeki şirketler ile günü kurtarmaya çalışan şirketler arasında ise her açıdan dağlar kadar fark bulunuyor. Biz bu farkı kurumsal şirketler ve kurumsal olmayan şirketler olarak görüyoruz. Hatta bir de kurumsallaşmış gibi görünen ama kurumsallıkla yakından uzaktan ilgisi olmayan şirketler var. İşin kötüsü bunlar kendilerini kurumsalmış gibi gördüklerinden iyileştirme için bir çabaları da olmuyor.

Başarılı şirketler tüm alanlarda kendini ispatlamış olup yaptıkları uygulamalar ve şirket kültürleri ile diğer firmalara rol model olan, kurumsallaşmayı başarmış ve bunun sürekliliğini sağlayabilmiş şirketlerdir.

Bu şirketlere dışardan baktığınızda mutlu çalışanlarla dolu, pozitif kurum kültürüne sahip firmalar görürsünüz. İşte bu pozitifliğin ardında tıpkı buzdağının görünmeyen kısmı gibi kocaman bir yapı vardır. Bu şirketlerde tüm paydaşlar halinden memnundur, tedarikçisi ödemesini zamanında alır, çalışanların maaş dışında yan hakları vardır, çalışanlar için eğitim fırsatları vardır, toplumsal açıdan faydalı projelere imza atılır. Örnekleri çoğaltmak mümkün çünkü bu şirketlerde sadece tek bir alanda iyi uygulamalar değil, şirket yönetimiyle ilgili tüm alanlarda sağlanmış iyi uygulamalar bulunur. Bu alanların başlıcaları ise şunlardır:

  • Stratejik planlama
  • Finansal planlama
  • Organizasyonel yapılanma
  • Risk ve kriz yönetimi
  • Etkili iletişim
  • Eğitim ve gelişim
  • Değişime açıklık
  • Teknolojiye uyum
  • Müşteri memnuniyeti
  • Çalışan memnuniyeti

Başarılı şirketler aslında başarılarını yukarıda saydığımız alanlara yaptıkları yatırımlarla, çalışan katılımı, sürekli iyileştirme ve sistemli çalışma ile sağlıyorlar. Şimdi bu başlıklardan yola çıkarak başarısız şirketlerde neyin yanlış yapıldığına bakalım.

Başarısız olan şirketler nerede hata yapıyor?

  1. Stratejik planlamaya önem verilmemesi: Şirketin kısa ve uzun vadeli planlarının yapılmaması, yapılsa bile bunların tüm süreçlere yayılmaması ve sadece belirli bir kişinin kontrolünde olması şirketlerin başarısını etkiler.
  2. Finansal planlamanın doğru yapılmaması: Finans biriminin yetkin olmayışı, aşırı borçlanma, ödeme ve alacak dengesinin doğru kurulamaması gibi etkenler şirketin finansal yönden başarısız olmasına hatta iflasa neden olabilir.
  3. Yetersiz organizasyonel yapılanma: Süreçlerin yetkin kişilere emanet edilmesi karar alma süreçlerini hızlandırarak şirketin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacaktır. Tüm yetkilerin tek kişilerde toplandığı organizasyonel yönetim modelleri günümüz iş dünyası için ne yazık ki uygun değil. Ancak ülkemizde birçok aile şirketinde durum maalesef bu şekilde. Şirketinizde faaliyetler çoğalıyorken, ekibe işin uzmanı kişileri katmadan aynı ekiple işleri devam ettirmeye çalışmak çalışan maliyeti açısından işveren için kar gibi görünse de durum aslında zarardan başka bir şey değildir. İşin uzmanı kişilere yetki vererek süreçleri teslim ettiğinizde hem o kişilerin daha verimli çalıştığını hem de süreçlerdeki başarı oranının arttığını görebilirsiniz. İşin uzmanı olmayan kişilere vereceğiniz her iş, yarım yamalak yapılarak sürece hiçbir katkı sağlamayacaktır. Çalışanda oluşacak bıkkınlık ve motivasyon düşüklüğü de bunun cabası olacaktır.
  1. Risk ve Kriz Yönetimi: Risk ve kriz yönetimi şirket yönetiminin önemli unsurlarındandır. Faaliyetiniz sürecinde oluşabilecek riskleri öngörerek bunlarla nasıl baş edeceğinize dair risk yönetimi çalışmalarınızın olması gerekir. Ayrıca kriz yönetimi konusunda da bazı senaryolarınızın olması gerekir. Kriz yönetimi konusunda başarısız bir örneğe bu yazımdan ulaşabilirsiniz.
  2. Etkili İletişim: Şirket içinde şeffaf iletişim sağlanmadığında çalışanlar arasında iletişim kaynaklı sorunlar baş gösterebilir. Benzer durum müşteri ve tedarikçiler için de geçerlidir, burada oluşabilecek yanlış anlaşılmalar büyük kayıplara yol açabilir. İletişim kaynaklı sorunlar, motivasyon düşüklüğüne ve verimsiz çalışmaya neden olur, uzun vadede ise başarısızlık getirir.
  3. Eğitim ve Gelişim: Eğitim ve gelişim kurumsal şirketlerin en önemli unsurlarındandır. Çalışan verimliliği ve süreçlerin verimliliği için eğitim ihtiyaçları belirlenmeli ve çalışanların yetkinlikleri artırılmalıdır. Bu sağlanmadığında rutin ya da en basit işlerin bile doğru yapılmadığına tanık olabilirsiniz.
  4. Değişime Açıklık: Değişim ve sürekli iyileştirme firmaların hep daha iyisini yapabilmeleri için gereklidir. Değişmemek için direnen firmaların zirvede yerini alabilmesi mümkün değildir.
  5. Teknolojiye Uyum: Her geçen gün yenilenen teknoloji karşısında şirketlerin de buna mümkün olduğu ölçüde uyum sağlaması gerekir. Her türlü uygulamanın ve kolaylığın bulunduğu günümüzde çalışanlarınızı hala kağıt kürekle yoruyorsanız rakiplerle mücadele konusunda oldukça geridesiniz demektir.
  6. Müşteri Memnuniyeti: Hizmet verdiğiniz ya da ürün sattığınız müşterileriniz memnuniyeti sizin de süreçlerinizin performansını gösterir. Memnun müşteriler genelde memnuniyetlerini dile getirmezler ancak mutsuz müşterileriniz varsa emin olun bunun sektörde yayılması çok uzun sürmez. Mutsuz müşterilerin yapacağı ilk iş daha iyi alternatifler aramak olacaktır, bu durum da şirketiniz için parlak olmayan bir gelecek anlamını taşır.
  7. Çalışan Memnuniyeti: Çalışan memnuniyeti süreçlerin verimliliği için oldukça kritiktir. Ancak her ayın 5’inde maaş yatırmanın kurumsallık olduğunu düşünen firmaların çok olduğu ülkemizde çalışan memnuniyeti ne yazık ki maaşla bağlantılı değildir. Şirketinizde yönetimin kişilere davranışları adil değilse, saygı kültürü yoksa, işler plansızsa ve sürekli erteleniyorsa bunlar çalışanların motivasyonlarını düşürür ve kuruma olan bağlılığı olumsuz yönde etkiler.

Görüldüğü üzere şirketlerin başarısız olması için birçok neden var. Bir şirkette sadece satışa odaklanmak ya da sadece üretime odaklanmak kısa vadede karlı gibi görünse de uzun vadede buzdağının görünmeyen kısmında çok büyük sorunlara neden olur. Özellikle günümüzdeki hızlı değişime ayak uyduramayan, sağlam bir ekibi ve sürdürülebilir sistemleri olmayan şirketler rakipleriyle mücadele etmekte oldukça zorlanırlar.

Konuyla ilgili kitap okumak isteyenler buradaki kitaptan faydalanabilirler.

Konuyla ilgili farklı bir yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Sevgilerimle,

Lean Teacher

Şirket Yönetiminde Yapılan Hatalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön