Toplam Kalite Yönetiminin 8 Temel İlkesi
Toplam Kalite Yönetiminin 8 Temel İlkesi yazısının başlangıç yazısı olan Toplam Kalite Yönetimi yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Toplam kalite yönetimi süreçleri sürekli olarak iyileştirmeye odaklanan müşteri odaklı bir süreç olarak kabul edilir. İlgili tüm çalışanların ürün veya hizmet kalitesini iyileştirmenin yanı sıra üretim için yürürlükte olan prosedürleri iyileştirmek gibi ortak hedefler doğrultusunda çalışmasını sağlamayı hedefler.
Toplam kalite yönetimi çalışmaları 8 temel ilke etrafında toplanmıştır:
- Müşteri odaklılık: Toplam kalite yönetimi kapsamında, ürünlerinizin kalitesi için son sözü söyleyecek taraf müşterilerinizdir. Ürünlerinizin yüksek kalitede olup olmadığını müşterileriniz belirler. Bir şirketin üretim sürecindeki ihtiyaçları ve gereksinimleri daha iyi anlamasını sağladığı için müşteri girdisine büyük değer verilir. Bu nedenle belirli periyotlarda müşteri anketleri uygulayarak ürünler hakkında geri bildirim almak gerekir. Müşteriden gelecek bu geri bildirimler değerlendirilerek süreçlerde yapılacak iyileştirmelere odaklanmak gerekir.
- Çalışan bağlılığı: Toplam kalite yönetiminin başarılı olabilmesi için çalışanların süreçleri ve sistemi benimsemesi gerekir. Bu, departmanlar ve liderler arasında hangi hedeflerin, beklentilerin, ihtiyaçların ve kısıtlamaların mevcut olduğunun açıkça iletilmesini içerir. Toplam kalite yönetimi ilkelerini benimseyen bir şirket, çalışanlarını eğitmeye ve onlara görevleri başarıyla ve zamanında tamamlamaları için yeterli kaynak sağlamaya istekli olmalıdır. Toplam kalite yönetimi ayrıca yıpranmayı azaltmaya ve bilgili çalışanları korumaya çalışır. Bu nedenle ilke kapsamında çalışan bağlılığını artırıcı ve kurum kültürünü pozitif yönde geliştirecek uygulamalar yapılmalıdır.
- Sürekli iyileştirme: Bir şirket, müşterileri, süreçleri ve rekabeti hakkında daha fazla şey öğrendikçe kademeli olarak gelişmeli ve küçük iyileştirmeler için çaba göstermelidir. Bu sürekli iyileştirme kavramı, bir şirketin değişen pazar beklentilerine uyum sağlamasına yardımcı olur. Farklı ürünlere, pazarlara, müşterilere veya bölgelere daha fazla uyarlanabilirlik sağlar. Sürekli iyileştirme sayesinde değişime hızlı şekilde ayak uydurabilme yani esneklik yeteneği de kazanılmış olur.
- Süreç odaklılık: Toplam kalite yönetiminin sistematik yaklaşımı büyük ölçüde süreç akış şemalarına, toplam kalite yönetimi diyagramlarına, görsel eylem planlarına ve belgelenmiş iş akışlarına dayanır. Süreçte yer alan her üye, üretimin doğru zamanında doğru adımların atılmasını sağlamak için sürecin kendilerine düşen kısmının farkında olmalı ve bu konuda eğitilmelidir. Bu süreçler daha sonra süreçteki eksiklikleri daha iyi anlamak için sürekli olarak analiz edilmeli ve görülen eksikler için iyileştirmeler yapılmalıdır.
- Stratejik ve Sistematik Yaklaşım: Bir şirketin süreçleri ve prosedürleri kuruluşun vizyonunun, misyonunun ve uzun vadeli planının doğrudan bir yansıması olmalıdır. Toplam kalite yönetimi, bir şirketin kendisini kaliteyi temel bileşeni olarak entegre etmeye adamasını ve bunu gerçekleştirmek için uygun finansal yatırımları yapmasını gerektiren karar verme sürecine bir sistem yaklaşımı gerektirir.
- Veri kullanımı: Toplam kalite yönetiminin sistematik yaklaşımı ancak süreç akışının nasıl ilerlediğini değerlendirmek için geri bildirim ve girdi verildiğinde işe yarar. Yönetim, beklenen sonuçları gerçek sonuçlarla ilişkilendirmek için sürekli olarak üretim, ciro, verimlilik ve çalışan ölçümlerini yapmalı ve bunların doğru olduğundan emin olmalıdır. Bu durumda süreçlerin verimliliklerini ölçmek için performans göstergeleri belirlemek ve bunları raporlamak gerekir. Toplam kalite yönetimi büyük ölçüde belgeleme ve planlamaya dayanır ve yönetim ancak verileri kullanarak ve analiz ederek bu planlara uyulup uyulmadığını anlayabilir.
- Entegrasyon: Verileri kullanmanın bir diğer yolu da sistemleri entegre etmektir. Toplam kalite yönetimi stratejileri, sistemlerin birbirleriyle konuşması, departmanlar arasında faydalı bilgiler aktarması ve akıllı kararlar alınması gerektiğine inanır. Bir alanda mal veya envanter kullanıldığında, başka bir departman bu kurumsal kaynak planlama (ERP) bilgilerine anında erişebilmelidir. Toplam kalite yönetimi, veri kaynaklarını birbirine bağlayarak ve sistemler arasında bilgi paylaşarak herkesin aynı anda aynı veriye ulaşabilmesini sağlamaya çalışır.
- İletişim: Veriler departmanlar arasında serbestçe aktarılabilir, ancak süreçleri koordine etmek ve tüm üretim hattının verimli bir şekilde çalıştığından emin olmak için bir insan unsuru vardır. İster normal günlük operasyonlar ister büyük organizasyonel değişiklikler olsun, çalışanları motive etmek, üyeleri bir süreç boyunca eğitmek ve süreç hatalarını önlemek için etkili iletişim toplam kalite yönetiminde büyük bir rol oynar. İletişim metotları belirlenmeli ve şirket içinde uygulanması sağlanmalıdır. İyi bir iletişim kültürü ve iletişim için gerekli araçların sağlanması, süreçlerin daha hızlı ve sorunsuz şekilde ilerlemesine yardımcı olur.
Toplam kalite yönetimi tüm çalışanların katılımı gerektiren, iyileştirmeye odaklanmış ve şirket içinde verilerin doğru şekilde akmasını sağlayacak sistemlere odaklanan bir yönetim yaklaşımıdır. Doğru şekilde uygulandığı takdirde firmalara çok fazla katkı sağlayacaktır.
Sevgilerimle,
Lean Teacher