Çalışan Bağlılığı
Çalışan bağlılığı, bir şirkette çalışan kişilerin şirkete karşı gösterdikleri özveri olarak tanımlanabilir. Bu özveri, kurum kültürü, insan kaynakları uygulamaları ve şirket yönetimindeki tutarlı davranışların bütünü ile ilgili olup şirketlerin başarısı ve sürdürülebilir uygulamalara sahip olması açısından önemlidir.
Çalışan bağlılığı, çalışanların üretkenliğini hatta şirketin karlılığını etkiler. Bu konu da yapılan araştırmalar, çalışan bağlılığının insanları daha çok çalışmaya ve sorunları çözmeye, daha çok gelişmeye, insanlarla daha iyi geçinmeye ve bir şirkette daha uzun süre kalmaya daha eğilimli hale getirdiğini göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre;
- İşlerine bağlı olan kişilerin şirketin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olma olasılığı daha yüksektir.
- Bağlı bir çalışanın işten ayrılma olasılığı diğer çalışanlara göre %87 daha düşüktür. Bu da yeni personel almak, onları eğitmek ve tam verimliliğe ulaşmalarını beklemek zorunda kalan İK uzmanları için personel devir maliyetlerinin azalması anlamına gelir.
- Yüksek bağlılığa sahip çalışanlar karlılığa %21 daha fazla katkıda bulunur. Bağlılığı yüksek ekiplerin devamsızlıkları diğer çalışanlara göre %41 daha azdır ve bu ekipteki çalışanlarda %59 daha az yıpranma tespit edilmiştir.
- Yüksek işyeri bağlılığına sahip çalışanlar satışlarda %20’lik bir artışa katkıda bulunur.
- Bağlılığı yüksek çalışanlar sayesinde daha yüksek müşteri sadakati sağlanır ve müşteriyi elde tutma ihtimali artar.
Performansı yüksek çalışanları işe alıp bir süre sonra onların yeterince parlamadıklarına şahit oluyorsanız ve bu durumun her yeni ve performansı yüksek kişide olduğunu gözlemliyorsanız bu durumda hatayı çalışanlarınızda değil şirket kültürünüzde ve uyguladığınız ya da uygulamaktan imtina ettiğiniz yönetim politikalarınızda aramanız gerekiyor.
Peki çalışan bağlılığı sadece eski çalışanlar için geçerli bir kavram mı? Yoksa yeni çalışanları da kapsar mı? Benim görüşüme göre kapsar. Çünkü çalışan bağlılığının tohumları ilk iş görüşmesinde elde edilen o ilk izlenim ile atılır. Devamında ise çalışan bağlılığına etki eden birçok faktör vardır, şimdi sırayla bunlardan söz edelim:
Görev tanımının netliği
Görev tanımının, yetki alanlarının net olması ve bunun çalışanlara yeterince iyi aktarılması önemlidir. Bu durum, çalışanların işe olan ilgili ve heyecanını sıcak tutmaya yardımcı olur. Görev tanımıyla ilgili konularda oluşacak belirsizlikler çalışanların motivasyonunda azalmaya neden olur.
İşyerinde güven ve iletişim
İşe alım sırasında ve çalıştığı süre boyunca kendilerine güvenildiğini hisseden çalışanlar, becerileri ve uzmanlıkları konusunda kendilerine daha fazla güvenecekler ve işe olan bağlılıkları artacaktır.
Çalışma süresi boyunca işyerinde değer gören çalışanlar daha mutlu olur, kendini güvende hisseder ve işyerine daha bağlıdır. Bunu da sağlamanın yolu çalışanlarla iletişim kurmak ve onları dinlemekten geçer.
İş yaşam dengesi
İş yaşam dengesinin yeterince iyi sağlanamaması çalışan bağlılığını negatif etki edebileceği gibi çalışanların psikolojik olarak da çökmesine, tükenmişlik sendromuna hatta sessiz istifaya neden olabilir. Sürekli artan ve karşılığı olmayan fazla mesailer, resmi tatillerde çalışma gibi iş ve yaşam dengesinin bozulmasına neden olan konular çalışanları yıpratır ve çalışanların işe bağlılıklarını azaltır.
İK uygulamaları
İnsan kaynakları ile uygulamaların çalışanların işe girişinden itibaren kişi ayırt etmeksizin uygulanması çalışanlar için önemlidir. İşe yeni başlayacak kişinin tüm ekipmanlarının hazır olması, oryantasyon programının belli olması, kurumsal hediyeler gibi basit detaylar yeni işe başlayan çalışanların ilk algısı açısından önemlidir. Devam eden süreçte ise çalışanların iş-yaşam dengesini ve değişen çalışma koşullarını da gözeterek tasarlanmış çalışma modelleri çalışanların işe olan ilgilisini aktif tutar.
Günümüzde bazı şirketler yaz aylarında hibrit çalışma modellerini çalışanlarına sunuyorlar. Birçok firma hiçbir verimli yanı olmayan cumartesi günü çalışma konusunda ısrarcı olsa da bazı firmalar haftanın beş günü çalışmanın yanı sıra, cuma günleri de ofis çalışmalarını 15:00 itibariyle sonlandırarak çalışanlarının özel yaşamlarına vakit ayırtmalarına yardımcı oluyorlar.
Ayrıca işyerinde performans sisteminin uygulanıyor olması ve sistemlerden elde edilen veriler aracılığıyla yapılacak geri bildirimler çalışanların kendilerini geliştirmelerine dolayısıyla da bağlılıklarının artmasına yardımcı olur.
Bu tür uygulamaların olmadığı üzerine bir de kötü yönetime dair belirtilerin olduğu işyerlerinde, üzerine atalet çökmüş, iş yapma hevesi kalmamış, bana dokunmayan yılan bin yaşasın modunda çalışanlar görmek oldukça doğaldır.
Kaos ve çatışma ortamı
Stresin çok yoğun yaşandığı iş dünyasında şirket içinde çalışanlar arasında yaşanan gerginlikler, uyumsuzluklar, çatışmalar sıklıkla işin önüne geçmekte ve verimsizliğe neden olmaktadır. Bu tür ortamlarda hep aynı kişi/kişilerin sebep olduğu bu durumlarda yaşananları göz ardı etmek ise oldukça tehlikeli olup performansı yüksek çalışanları boş vermişliğe itebilir.
Maaş ve yan haklar
Çalışan bağlılığını en az etkileyen faktörlerden biri olsa da maaş ve yan haklar konusu da önemlidir. Genellikle çalışanlar yukarıda saydığımız diğer başlıklarla ilgili sorun yaşamadıklarında ya da kendilerini bu konularda güvende hissettiklerinde maaş ve yan haklar konusunu çok önemsemeyebilirler ancak diğer tüm başlıkların olumsuz olduğu durumda maaş ve yan haklar da kötü ise bu durumda tehlike çanları çalıyor demektir.
Konuyla ilgili kitap önerisi için buraya göz atabilirsiniz.
Konuyla bağlantı bir başka yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Sevgilerimle,
Lean Teacher