Lean Teacher

Sürdürülebilir Verimlilik

8D

8D (Sekiz Disiplin) kusurların ve problemlerin temel nedenlerini bulmayı, tekrar eden sorunlara çözümler üretmeyi ve problemleri ortadan kaldırmayı amaçlayan bir problem çözme metodolojisidir.

İlk olarak 1980’li yıllarda Ford Motor Company tarafından geliştirilen 8D, günümüzde otomotiv endüstrisi başta olmak üzere sağlık, finans, perakende gibi birçok farklı sektör tarafından kullanılmaktadır. 8D metodolojisi günümüzde Global 8D (G8D) adıyla uygulanmaktadır.

8D metodu:

  • Kök nedene odaklandığı için kalıcı çözüm üretir,
  • Problemin ve benzeri problemlerin tekrarını önler,
  • Hatanın kontrol sisteminden nasıl kaçabildiğinin analizini sağlayarak kontrol sistemini güçlendirir,
  • Öğrenmeyi geliştirir,
  • Ekip yaklaşımını geliştirerek farklı sorunlara da çözüm olabilecek bir kültür yaratır,
  • Müşteriye güven verir.

8D nasıl uygulanır?

8D problem çözme modeli, istatistiksel analizler yardımıyla bir problemin kök nedenlerini belirler ve kaynağına odaklanır. Yöntemin amacı, bir problemin temel nedenini belirlemek, bu problemlere kalıcı çözümler bulmak ve problemlerin tekrar yaşanmasını önlemek için düzeltici faaliyetler gerçekleştirmektir.

8D süreci, her biri daha fazla problemi tanımlamak, düzeltmek ve önlemek üzere tasarlanmış olan 9 adımdan oluşur.

D0: Plan yapma

Mevcut problemi çözmek için ekip oluşturmadan önce bir plan yapmak gerekir. Bu adımda, çözüm ekibinde kimlerin yer alacağı, ne kadar sürede problemin çözülmesi gerektiği ve problemi çözmek için hangi kaynaklara ihtiyaç olduğuna dair plan oluşturulur.

D1: Ekip oluşturma

Bu adımda problemi çözmekle görevli olacak bir ekip oluşturulur. Ekibi oluştururken farklı bakış açılarına ve farklı yetkinliklere sahip kişileri seçmek önemlidir. Çünkü farklı bakış açılarına sahip bir ekip çok daha yaratıcı çözümler ortaya koyabilir.

D2: Problemi tanımlama

Bu adımda problemin ayrıntılı olarak açıklanması ve süreçler üzerindeki etkisinin tanımlanması için çalışılır. Bu adımda asıl amaç, neyin yanlış olduğunu tanımlamak ve ekibin problemi tüm boyutları ile ele aldığından emin olmaktır.

8D

D3: Geçici bir düzeltme uygula

Problem net bir şekilde tanımlandığında daha fazla zarar vermesini önlemek için geçici bir düzeltme uygulanması gerekir. Örneğin, problem müşteriyi etkiliyorsa müşterileri korumak için geri çağırma ya da üretimi durdurma gibi geçici düzeltmeler uygulanabilir.

D4: Temel nedeni belirleme

Geçici düzeltme uygulandıktan sonra problemin temel nedeni belirlenmelidir. Problemin olası nedenlerini belirlemek için neden-sonuç analizi yapmak, birçok olası nedeni ortaya çıkarmaya yardımcı olur.  Temel nedeni belirlemek için ise kök neden analizini uygulamak gerekir. Problemin temel kaynağı belirlendikten sonra problemi çözmek için kalıcı bir çözüm geliştirilmeli ve bu çözüm hayata geçirilmelidir.

8D

D5: Çözümü doğrulama

Ekip, kalıcı çözümü geliştirip bunu onayladıktan sonra geliştirilen çözümün problemi ortadan kaldırdığını doğrulaması gerekir. Doğrulama süreci ise çözümü test ederek, durumu izleyerek ve müşterilerden geri bildirim toplayarak yürütülür.

D6: Kalıcı çözümü uygulama

Çözümün başarılı bir şekilde çalıştığını doğruladıktan sonraki adım çözümü kalıcı olarak uygulamaktır. Bu adımdan sonra çözümün doğru çalıştığından ve beklenmedik yan etkiler oluşturmadığından emin olmak için çözümü bir süre boyunca takip etmek gerekir.

D7: Problemin tekrarını önleme

Gelecekte aynı problemlerin tekrar yaşanmasını önlemek için sistemsel değişiklikler yapılır. Kalite sisteminin iyileştirilmesi, şirket standartlarının, ilkelerinin ve prosedürlerinin güncellenmesi bu adımda yapılır.

D8: Takımın başarısını kutla

8D sürecinin son adımı ise ekibin başarısını kutlamaktır. Ekibe ve problem çözmeye katılan herkese teşekkür edilebilir, bunun için bir kutlama organizasyonu yapılabilir. Bu adım tamamen şirketin iç dinamikleri ile ilgilidir, şirketten şirkete farklılık gösterebilir.

8D ne zaman uygulanmalı?

Aşağıdaki maddelerle sıkça karşılaşıyorsanız bu, 8D metodunu kullanmanız gerektiğine dair işarettir:

  • Müşterilerden sık sık şikayetlerin alınması,
  • Güvenlik veya mevzuat ile ilgili yaşanan problemlerin keşfedilmesi,
  • Performansların düşük olması ve testlerin başarısız sonuçlanması kabul edilemez seviyelerde olması.

8D felsefesi, her bir ekip üyesinin bireysel yetenekleri ile uyumlu olarak çalışmasını teşvik eder. 8D yaklaşımının gücü, ekip üyelerinin bir araya gelerek iletişim ve birlikte çalışma becerilerini geliştirmelerindedir. 8D’yi uygulayarak aşağıdaki kazanımlar sağlanır:

  • Şirket içinde verimliliği ve başarıyı arttırmak için sistematik, esnek ve çözüm odaklı bir yaklaşım ortaya koyar.
  • Müşterilerin sorularına ve endişelerine etkili ve zamanında yanıt vermeyi destekler.
  • Kalite yönetim sistemleri, düzeltici faaliyetlerin, problemlerin çözülmesinin ve sürekli iyileştirmenin desteklenmesini sağlar.
  • Şimdiyi dikkate alarak gelecekteki problem ve tehlikeleri önceden tespit ederek bunların çözülmesine yardımcı olur.
  • Müşteri talebi doğrultusunda kuruluşların özel gereklilikleri karşılamadaki yeterliliğinin sürekli artırılmasını ve bu konudaki yönetim kaygılarının ortadan kaldırılmasını sağlar.

Problem çözümü konulu diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Konuyla ilgili yabancı bir kaynağa göz atmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Sevgilerimle,

Lean Teacher

8D

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön